Skinn är starkt, formbart och smidigt. Skinn har även extremt bra ventilerande egenskaper. Skinn har dessutom förmågan att absorbera fuktighet som gör att en skinnhandske sällan känns fuktig men däremot torr och behaglig.
För att mjukgöra skinnet tillsätter man krom vid garvningsprocessen. Detta kan utlösa allergier hos enskilda användare. Det finns därför ett specificerat högre gränsvärde för ”Krom VI”-innehållet när det gäller skinn-/spalthandskar. Standarden EN 420 definierar att värdena inte skall överstiga 3 mg/kg Krom VI.
Spalt och narv – vad är skillnaden?
Hud har olika egenskaper beroende på vilken del av djuret huden kommer från. Hud från sidan på ett djur har bäst slitegenskaper. Hud från skuldra har goda slitegenskaper men sämre än sidspalt. Innan huden garvas spaltas den i två lager. Av det yttersta lagret gör man narv eller nappa. Innersidan kallas för spalt eller råskinn.
Narv/nappaNarv/nappa är det översta hudlagret och den glatta sidan av skinnet som är slitstarkt, mjukt, mycket följsamt och fuktighetsabsorberande. Narv/nappa är därför ett utmärkt val för tillverkning av exempelvis monteringshandskar där man ställer höga krav på handskens fingerkänsla.
Spalt/råskinnSpalt/råskinn har grövre ovansida än narv. Spalt/råskinn finns dessutom i många olika tjocklekar och tål värme bra. Spalt är därför ett utmärkt material i arbetshandskar för grovarbete eller svetshandskar som skall tåla extra värme och gnistor.
GetskinnGetskinn – detta skinn har ett detaljrikt och räfflat skrovligt utseende, som ger skinnytan ett vackert och naturligt mönster. Getskinn utmärks av att det är mjukt, tunt och relativt slitstarkt. Narvskiktet hos vissa skinntyper är putsas lätt och får ett vackert utseende samtidigt som det är lätt och elastiskt.
SvinnarvSvinnarv är en typ av skinn som skiljer sig från de andra sorterna. Narvskiktet har oregelbundet spridda, relativt stora borstporer, och ett skrynkligt och något grovt ådermönster. Eftersom borsthår växer från relativt djupa lager har svinnarv små kanaler genom hela sin längd som ökar vattengenomträngligheten och förmågan till uppblötning. Lädrets tjocklek är något ojämn. Detta skinn har låg nötningsgrad, relativt hög slitstyrka men låg elasticitet.
OxnarvOxnarv ser bra ut, är mjukt och har en fin och jämn yta, ett fint ådermönster och relativt jämn tjocklek överallt. Oxnarv är mycket starkt. Oxskinn skiljer sig från kalvskinn genom sitt ådermönster som är något grövre, och det är också tjockare och styvare. Jämfört med svinnarv är oxnarv mindre vattengenomträngligt och blöts inte upp lika lätt.
OxspaltOxspalt är skinn med en luddig yta. Luddigheten uppnås genom putsning av innerytan. På grund av putsningen är oxspalt mindre slitstarkt än oxnarv. Oxspalt uppvisar dock jämn tjocklek överallt. Oxspalt är mjukt, smidigt och fint och har goda fysiska och mekaniska egenskaper. Ytan hos oxspalt har små trattliknande porer som nästan är osynliga då de är täckta av längre fjun. Jämfört med svinspalt är oxspalt märkbart mindre vattengenomträngligt och blöts inte upp lika lätt.
Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)