Med kunskap för dina händer

Evvery, tillsammans med noggrant utvalda producenter, har över 50 års erfarenhet från utveckling, tillverkning och försäljning av handskar för arbete och fritid.

Vi vet hur varje stygn ska sys, hur materialet ska formas och vilket material som ska väljas.

MAterial

Olika material har olika egenskaper och funktioner. När en handske utvecklas väljs material med stor omsorg för att få rätt egenskaper och skydd hos handsken. Vi lär dig gärna mer om dessa material i vår materialskola.

Naturmaterial

Bambu är naturfiber som tillverkats av örtplantor, och det är mycket mjukt, sammetslent och lätt glansigt. Det har egenskaper som motverkar mikroorganismer och svamp. Dessa egenskaper består även efter många tvättar. På grund av denna egenskap uppkommer ingen obehaglig lukt när produkter av 100 % bambu används. Denna fiber kan anses vara ekologisk eftersom inga växtskyddsmedel används vid bambuodling. Bambufibrer klarar att absorbera fukt 3–4 gånger snabbare än bomull och torkar dubbelt så snabbt. Bambufibrer irriterar inte huden, så handskar av detta material kan vara ett alternativ för människor med allergier och känslig hud.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Bomull (CO) är en växt som vanligtvis bearbetas till garn. Detta garn är lämpligt för produktion av mjuka, luftgenomträngliga textilier. Vävda eller stickade bomullstextilier absorberar fukt mycket bra, de är enkla att tvätta, drar inte till sig elektrisk laddning och deras egenskaper förändras inte i temperaturer under 150 °C. Bomull är därför ett perfekt material för kläder som bärs direkt inpå huden. Den rekommenderade tvättemperaturen för bomullstextil är upp till 60 °C. Bomull blandas ofta med andra typer av garn, särskilt polyester och polyamid. Dessa syntetfibrer gör tyget mer slittåligt. Bomullsfibrer är inte elastiska och blandas därför ofta med elastan.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Skinn är starkt, formbart och smidigt. Skinn har även extremt bra ventilerande egenskaper. Skinn har dessutom förmågan att absorbera fuktighet som gör att en skinnhandske sällan känns fuktig men däremot torr och behaglig.

För att mjukgöra skinnet tillsätter man krom vid garvningsprocessen. Detta kan utlösa allergier hos enskilda användare. Det finns därför ett specificerat högre gränsvärde för ”Krom VI”-innehållet när det gäller skinn-/spalthandskar. Standarden EN 420 definierar att värdena inte skall överstiga 3 mg/kg Krom VI.

Spalt och narv – vad är skillnaden?

Hud har olika egenskaper beroende på vilken del av djuret huden kommer från. Hud från sidan på ett djur har bäst slitegenskaper. Hud från skuldra har goda slitegenskaper men sämre än sidspalt. Innan huden garvas spaltas den i två lager. Av det yttersta lagret gör man narv eller nappa. Innersidan kallas för spalt eller råskinn.

Narv/nappaNarv/nappa är det översta hudlagret och den glatta sidan av skinnet som är slitstarkt, mjukt, mycket följsamt och fuktighetsabsorberande. Narv/nappa är därför ett utmärkt val för tillverkning av exempelvis monteringshandskar där man ställer höga krav på handskens fingerkänsla.

Spalt/råskinnSpalt/råskinn har grövre ovansida än narv. Spalt/råskinn finns dessutom i många olika tjocklekar och tål värme bra. Spalt är därför ett utmärkt material i arbetshandskar för grovarbete eller svetshandskar som skall tåla extra värme och gnistor.

Goatskin

GetskinnGetskinn – detta skinn har ett detaljrikt och räfflat skrovligt utseende, som ger skinnytan ett vackert och naturligt mönster. Getskinn utmärks av att det är mjukt, tunt och relativt slitstarkt. Narvskiktet hos vissa skinntyper är putsas lätt och får ett vackert utseende samtidigt som det är lätt och elastiskt.

Pig grain

SvinnarvSvinnarv är en typ av skinn som skiljer sig från de andra sorterna. Narvskiktet har oregelbundet spridda, relativt stora borstporer, och ett skrynkligt och något grovt ådermönster. Eftersom borsthår växer från relativt djupa lager har svinnarv små kanaler genom hela sin längd som ökar vattengenomträngligheten och förmågan till uppblötning. Lädrets tjocklek är något ojämn. Detta skinn har låg nötningsgrad, relativt hög slitstyrka men låg elasticitet.

Cow grain

OxnarvOxnarv ser bra ut, är mjukt och har en fin och jämn yta, ett fint ådermönster och relativt jämn tjocklek överallt. Oxnarv är mycket starkt. Oxskinn skiljer sig från kalvskinn genom sitt ådermönster som är något grövre, och det är också tjockare och styvare. Jämfört med svinnarv är oxnarv mindre vattengenomträngligt och blöts inte upp lika lätt.

Cow split

OxspaltOxspalt är skinn med en luddig yta. Luddigheten uppnås genom putsning av innerytan. På grund av putsningen är oxspalt mindre slitstarkt än oxnarv. Oxspalt uppvisar dock jämn tjocklek överallt. Oxspalt är mjukt, smidigt och fint och har goda fysiska och mekaniska egenskaper. Ytan hos oxspalt har små trattliknande porer som nästan är osynliga då de är täckta av längre fjun. Jämfört med svinspalt är oxspalt märkbart mindre vattengenomträngligt och blöts inte upp lika lätt.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Latex är ett elastiskt och mycket slitstarkt material som är gjort av sav från gummiträdet.  Gummi är elastiskt på grund av sina makromolekylformade spiraler. Molekylerna förlängs när de töjs ut och rullar ihop sig till spiraler när de släpps. Denna specifika egenskap gör att latex anpassar sig naturligt till olika handformer. Materialet är mycket elastiskt (utsträckningsgräns 750 %) och har lång livslängd. Latex ger ett bra skydd mot de flesta alkaliska produkter och rengöringsmedel. Latex är mycket slitstarkt och motståndskraftigt mot nötning, men det kan punkteras med vassa objekt.  Den största nackdelen med latex är dess sammansättning som innehåller proteiner och kemiska allergener.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Syntetmaterial

Nitril är syntetisk akrylnitril och butadienpolymer. Nitrilhandskar utvecklades som en lösning för den ökande grupp människor som utvecklar allergier mot latexhandskar. Nitril har fler fördelar eftersom det är gjort av syntetiskt gummi som inte är någon allergen.  En annan viktig egenskap hos nitrilhandskar är deras slitstyrka.  Nitrilhandskar är tre gånger mer motståndskraftiga mot punktering än latex eller vinyl. Efter att ha förbättrat produktionsprocesserna är nitrilhandskarnas egenskaper nästan jämförbara med motsvarigheten i latex när det gäller bekvämlighet, elasticitet (utsträckningsgräns 500 %) och anpassning till handens form. Nitrilhandskar används ofta i maskinverkstäder och hushåll när det finns direktkontakt med smörjolja, motorbensin eller andra kemikalier. Nitrilhandskar är lämpliga för användning vid höga temperaturer. De ska dock förvaras i låg temperatur, på en mörk och torr plats. Nitril är inte lika ”klibbigt” som latex och de flesta har inga problem med att ta på och ta av sig handskarna. Nitril är dock inte lika elastiskt som latex och därför är det absolut nödvändigt att välja handskar i rätt storlek.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Neopren är syntetiskt kloroprengummi. Neopren är flamhärdigt, mer slitstarkt än naturgummi och är beständigt mot olja och lösningsmedel. Neopren ger både god kemisk stabilitet och elasticitet inom ett brett temperaturområde. Detta material innehåller miljontals porer (lufthål) i vilka luft värms upp till kroppstemperatur. Därför har det goda värmeskyddande egenskaper. Ju tjockare neopren, desto bättre termiskt skydd. Detta material används ofta för handskmanschetter och för tillverkning av köld- och fuktbeständiga handskar.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Vinyl är inte lika slitstarkt och elastiskt som latex eller nitril. Det kan lättare rivas sönder och kan lätt punkteras. Vinyl är lättare att utverka och billigare än latex och nitril. Vinylhandskar sluter inte tätt runt handleden, och de skyddar inte tillräckligt mot vätskegenomträngning om materialet tänjs ut. Deras låga elasticitet begränsar bekvämligheten och passformen på handen.  Vinyl innehåller inte naturliga gummiproteiner eller kemiska acceleratorer och är därför det mest hudvänliga materialet som finns att tillgå. Vinylhandskar är ett ekonomiskt val för aktiviteter som inte kräver någon hög grad av precision. Därför är vinyl ett perfekt val för lågriskaktiviteter.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

PVC är polyvinylklorid som tillverkas av olja och bordssalt. Skalan för flexibilitet respektive rigiditet för PVC är mycket stor, och materialet kan därför strängsprutas, valsas eller sprejas. Detta är ett mycket slitstarkt material som är motståndskraftigt mot syror, alkalier och alkohol. Det kan också färgsättas med vilken färg som helst. Denna polymer som har goda kemikaliebeständiga egenskaper, låg brännbarhetsklass och bra UV-skydd används i stor utsträckning inom tillverkningen av arbetshandskar.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Polyuretan (PU) är termoplastisk elastomer, och det är ett mycket elastiskt material med goda egenskaper för att motverka friktion. Handflatan på en handske som täckts med fast polyuretan är tunn, rak och flexibel. Handflatan på en handske som täckts med mikroskum av polyuretan är mjuk och motståndskraftig mot vatten och smörjmedel. Mikroskum av polyuretan är luftgenomträngligt och händerna förblir svala och torra. Mikroskum av polyuretan är relativt elastiskt, fäster mycket lätt vid den nödvändiga ytan både i våta och torra miljöer, och uppvisar också goda värmeskyddande egenskaper.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Vattenbaserad PU är polyuretan utan DMF-lösningsmedel (dimetylformamid) och det används ofta som handskbeläggning. Vattenbaserad PU bryts snabbare ner i miljön än traditionell PU med DMF-lösningsmedel.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

MicroSkin Shield® är en textil med enastående elasticitet och goda antifriktionsegenskaper. Det mellersta skiktet består av ett exceptionellt starkt, nötningsresistent och vattenavstötande polyestergarn. Polyuretanbeläggning med mikrostrukturmönster garanterar flexibilitet och ett perfekt grepp på olika ytor; beläggningen förbättrar även de vatten- och fettavstötande egenskaperna.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

MacroSkin Pro® är ett mycket elastiskt material med hög mekanisk styrka. Det är även mjukt och tunt samtidigt som ytan är helt slät och därför skön mot huden. Textilstrukturen består av en kombination av nylon och polyester, vilket ger  ökat nötningsmotstånd, motverkar veckbildning samt garanterar snabb fuktavgivning. Ovan nämnda egenskaper gör att textilen kan användas för tillverkning av handskar för en mängd olika användningsområden.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

KR-Grip® är en textilie som ger bra grepp. Ytan är av PVC och har en speciell struktur som möjliggör vattenavstötning vid arbete under våta förhållanden och ger textilien mycket hög flexibilitet. Kärnan hos KR-Grip® är en stark, mjuk och rynkfri vävd textilie bestående av en polyester- och bomullsblandning.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Typhoon® är en extremt stark (hög hållfasthet) fiberkombination som kännetecknas av högsta möjliga skärbeständighet. Tack vare de tillämpade tekniska lösningarna består kombinationen av polyetylen med hög molekylvikt, glasfiber och elastan/Spandex®. Garn som innehåller denna typ av fibrer är elastiskt, har hög luftgenomsläpplighet och hög fuktbeständighet. Typhoon® är lätt, 10 till 15 gånger starkare än stål (per viktenhet) och upp till 40 % starkare än aramidfiber.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Protex®-membran är polyuretanmembran som består av ett flertal mikroporer som är mindre än en vattendroppe men större än en ångmolekyl. Membranstrukturen hindrar vattendroppar från att tränga in, medan svett enkelt kan avdunsta ut. Resultatet av den här processen är ett icke-genomträngligt, vindbeständigt membran som ”andas”.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Cordura® är ett extremt slitstarkt material som är mycket motståndskraftigt mot friktion. Detta är en polyamidtextil med slitstark polyuretanbeläggning som är efterbehandlad med vattenbeständig Teflon®-beläggning. Cordura® är ett patentregistrerat varumärke från företaget DuPont™ och används för att märka alla slitstarka material i den här kategorin.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Kevlar® är para-aramidfiber som är mycket slitstark, flexibel och relativt lätt. Dragstyrkan hos Kevlar är fem gånger högre än för stål, och materialet är tål värme ända upp till 370 °C. Denna fiber är oantändlig och extremt skärbeständig. Garn som tillverkats av denna fiber är lämpligt för produktion av både vävd och stickad textil, teknisk textil, och används i stor utsträckning för produktion av skottsäkra västar, kläder för militärer eller brandmän samt skärbeständiga handskar. Vanligtvis används garn av Kevlar-fiber för att sy värmeskyddshandskar.

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Lycra® är DuPont™-koncernens varumärke, och det innebär elastan (EL) utan latex eller naturgummi (elastan från andra varumärken kan t.ex. innehålla en viss procentandel latex).

Källa: Granberg.se (http://www.granberg.no/kunskapsbank/handskmaterial/)

Handskvård

Kommer inom kort

Standarder och märkningar

Kommer inom kort

Ett av marknadens bredaste och djupaste sortiment

Vi på Evvery erbjuder dig ett av marknadens största sortiment av handskar för arbete och fritid. Oavsett om du behöver arbetshandskar, engångshandskar eller olika typer av skyddshandskar så har vi rätt handske.

Till produkterna